Οι αυξημένοι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι πληθώρα υποχρεώσεων, καθώς και οι διαφορετικοί ρόλοι που καλείται κάποιος να υιοθετήσει μέσα στην καθημερινότητα για να ανταπεξέλθει στις διάφορες απαιτήσεις ,αυξάνουν τα επίπεδα του στρες και του άγχους, αποδιοργανώνοντας με αυτό τον τρόπο την λειτουργικότητα του.

Το αίσθημα κόπωσης, η δυσκολία συγκέντρωσης, οι δυσκολίες στον ύπνο, το αίσθημα της μόνιμης εγρήγορσης, η ευερεθιστότητα και μια ακόμα πληθώρα συμπτωμάτων μπορούν να καταδείξουν πως τα επίπεδα του άγχους και του στρές στην καθημερινότητα κάποιου ατόμου είναι αρκετά υψηλά και χρειάζεται να ανακουφιστεί από αυτά.

Το αίσθημα άγχους μπορεί να γίνει η αίτια ανάπτυξης διαταραχών άγχους όπως είναι οι κρίσεις πανικού. Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να εντοπιστεί η πραγματική αιτία που γεννά το ασφυκτικό συναίσθημα άγχους, να σχεδιαστεί από κοινού με τον ψυχοθεραπευτή ένα θεραπευτικό πλάνο που θα δίνει τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης του άγχους με αποτελεσματικότητα, αποφεύγοντας το αίσθημα του πανικού σε μια στρεσογόνα κατάσταση προσφέροντας ανακούφιση.