• Χαμοστέρνας 58, Πετράλωνα 11853

  • +30 210 46 27 678 | +30 6978 132 153

Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε παρακάτω μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους.

FAQ2024-04-02T18:05:22+03:00
Τι είναι η ψυχοθεραπεία;2021-10-03T23:17:29+03:00

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο θεραπευόμενος μαζί με τον ψυχοθεραπευτή βιώνουν μια μοναδική εμπειρία. Ο θεραπευόμενος φέρνει ένα ζήτημα που τον απασχολεί και σε συνεργασία με τον ψυχοθεραπευτή διερευνούν τις αιτίες, τους λόγους , τις συνθήκες και τους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος.

Πολλές φορές, για να γίνει κατανοητή η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, την παραλληλίζω με την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Όταν υπάρχει ένας πόνος στο δόντι επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο με σκοπό να ανακουφιστούμε. Το ίδιο συμβαίνει και με την «ψυχή». Όταν υπάρχει μια συνθήκη που σε δυσκολεύει, σε πονάει ή υπάρχουν σκέψεις δυσλειτουργικές- αρνητικές για τον εαυτό, τους άλλους ή το μέλλον που δεν μπορείς να δώσεις απαντήσεις, τότε χρειάζεται να επισκεφτείς κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να δώσεις την ανακούφιση την οποία χρειάζεσαι.

Η ψυχοθεραπεία έχει αρχή, μέση και τέλος. Την διαδρομή του ταξιδιού αυτού την ορίζει ο θεραπευόμενος έχοντας τον ρόλο του οδηγού, ενώ δίπλα του βρίσκεται ως συνοδηγός ο ψυχοθεραπευτής, ώστε όταν ο οδηγός του ταξιδιού κουραστεί να κρατήσει για λίγο το τιμόνι, μέχρι ο οδηγός να ανακτήσει δυνάμεις και να συνεχίσουν όπως πρώτα. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα, το σώμα και η συμπεριφορά βρίσκονται σε απόλυτη σύνδεση και όταν κάτι από τα παραπάνω δυσλειτουργεί ή υπολειτουργεί τότε επηρεάζονται αυτόματα και όλα τα υπόλοιπα.

Έτσι η ψυχοθεραπεία έρχεται να δώσει μια διαφορετική διάσταση σε αυτήν την δυσλειτουργία και να επανατοποθετήσει τα δεδομένα του ατόμου απαλλαγμένα από «πρέπει», κανόνες, «θέλω» και «πιστεύω» τρίτων. Η ψυχοθεραπεία δουλεύει στο παρόν, στο εδώ και τώρα, με σκοπό να αναπτυχτούν – καλλιεργηθούν τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων, να βελτιωθεί ο τρόπος επικοινωνίας με τον εαυτό του ατόμου, αλλά και με τους άλλους και να αναπτυχτούν θετικές πεποιθήσεις με τελικό προορισμό την αρμονία, την ψυχική ευημερία, την ισορροπία και την ικανοποίηση των βαθύτερων αναγκών.

Γιατί να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία ενώ μπορώ να λέω τα προβλήματα μου σε κάποιον συγγενή ή φίλο;2021-10-03T23:16:33+03:00

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία διερεύνησης των συναισθηματικών προβλημάτων. Ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια με σκοπό την ψυχική ανάταση, την διαχείριση και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος ή των δυσλειτουργικών σκέψεων που αντιμετωπίζει κάποιος. Μέσω της ψυχοθεραπείας, οι απαντήσεις έρχονται σταδιακά. Με αυτό τον τρόπο, το αίσθημα της αυτοϊκανοποίησης ενδυναμώνεται .

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία η οποία έχει αρχή, μέση και τέλος. Γίνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όπως ένας ψυχοθεραπευτής, ο όποιος έχει το επιστημονικό υπόβαθρο, ώστε να φωτίσει όλα εκείνα τα σημεία του θεραπευόμενου που μέχρι νωρίτερα δεν γνώριζε ή δεν ήταν σε θέση να δει χωρίς να «τραυματίσει» την εύθραυστη ψυχοσύνθεση που φέρει στην παρούσα φάση της ζωής του. Οι φίλοι ή ένα συγγενικό πρόσωπο εμπλέκονται συναισθηματικά με το άτομο που βιώνει την δυσκολία, επιδιώκοντας την άμεση ανακούφιση αυτού, δίνοντας λύσεις υποκειμενικές μέσα από το δικό τους πρίσμα. Με αυτό τον τρόπο προσφέρεται προσωρινή ανακούφιση μέσα από την οπτική κάποιου υποκειμενικού συμβούλου.

Σε αντίθεση με αυτό, η ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία εκείνη που θα οδηγήσει τον θεραπευόμενο, ώστε να βρει την δική του λύση στην πραγματική αιτία της δυσκολίας που αντιμετωπίζει. Το βίωμα αυτό θα προσφέρει το αίσθημα της ανακούφισης χωρίς παροδικό χαρακτήρα. Οι τρόποι αντιμετώπισης και οι λύσεις που ανακαλύπτει ο θεραπευόμενος μαζί με τον ψυχοθεραπευτή είναι αποτέλεσμα προσωπικής διερεύνησης και όχι κάποιας πρόσκαιρης συμβουλής, η οποία μπορεί να μην ικανοποιεί τις πυρηνικές του ανάγκες και επιθυμίες. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα, τα οφέλη της οποίας πάντα θα υπενθυμίζουν την σπουδαιότητα αυτού που προσέφερε στον εαυτό του εκείνος που εμπιστεύτηκε την διαδικασία.

Eαν ξεκινήσω ψυχοθεραπεία αυτό σημαίνει πως είμαι τρελός/η;2021-10-03T23:18:07+03:00

Η ψυχοθεραπεία είναι μια ευρέως γνώστη μέθοδος για την αντιμετώπιση καταστάσεων που γεννούν αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις, τα οποία βιώνει κάποιος στην ζωή του και δεν μπορεί να τα διαχειριστεί, καθώς και για την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου. Η άποψη ότι αυτός που επισκέπτεται κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι τρελός είναι ένα κοινωνικό ταμπού που ενισχύει το στίγμα στην ψυχική υγεία διαιωνίζοντας μια απαρχαιωμένη τοποθέτηση για τους όσους χρειάζονται την βοήθεια κάποιου επαγγελματία. Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητου ψυχικής ασθένειας. Η ψυχοθεραπεία είναι το κλειδί ώστε να βγει κάποιος από το αδιέξοδο ή την δυσκολία που έχει εμφανιστεί στο παρόν.

Τα ποσοστά του παγκόσμιου πληθυσμού που απευθύνεται σε κάποιον ψυχοθεραπευτή είναι στο 25%. Σε μελέτες φαίνεται ότι οι ηλικίες 18-45 εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο την διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Στην Ελλάδα σήμερα 1 στους 3 λαμβάνει υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Οι απόψεις σχετικά με την ψυχική υγεία, που την ήθελαν να συνδέεται αποκλειστικά με βαριές ψυχικές ασθένειες, εγκαταλείπουν την ελληνική κοινωνία, δίνοντας χώρο ώστε να ανθίσει η λειτουργικότητα και η ψυχική ανθεκτικότητα, οδηγώντας την καθημερινότητα από το ζήν στο ευ-ζήν.

Ξεκινώντας ψυχοθεραπεία θα πρέπει να πάρω φάρμακα;2021-10-03T23:19:40+03:00

Η λειτουργικότητα του ατόμου βιώνοντας μια δύσκολη περίοδο στην ζωή του,το οποίο απευθύνεται για ψυχοθεραπεία, βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση κατά την διάρκεια των συνεδρίων από τον ψυχοθεραπευτή. Άνθρωποι που βιώνουν μια διαταραχή άγχους, μια συναισθηματική διαταραχή ή κάποια διαταραχή προσωπικότητας κ.ο.κ, ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης, ωφελούνται από την φαρμακολογία σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία. Σταθεροποιούνται τα συμπτώματα, μειώνεται σταδιακά η ένταση αυτών και ακολουθεί η απαλλαγή τους, συνδυάζοντας την ψυχοθεραπεία με την φαρμακολόγια.

Η αξιολόγηση για την λήψη φαρμακευτικής αγωγής θα γίνει από τον ψυχοθεραπευτή, όπου σε δεύτερο χρόνο θα κάνει την παραπομπή σε κάποιον ψυχίατρο από το δίκτυο των συνεργατών του. Συμπερασματικά, η έναρξη της ψυχοθεραπείας δεν σημαίνει και την έναρξη φαρμακολογίας. Αυτό αξιολογείται από τον ψυχοθεραπευτή σε συνδυασμό με τον βαθμό έντασης των συμπτωμάτων και την επικινδυνότητα αυτών στην ζωή του θεραπευόμενου.

Ποια είναι η διάρκεια μιας συνεδρίας και σε τι συχνότητα πρέπει να κάνω;2021-10-03T23:19:48+03:00

Η διάρκεια μιας ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας είναι στα 50’ της ώρας. Η συχνότητα με την οποία πρέπει να λαμβάνει κάποιος αυτού του είδους την υπηρεσία είναι μια φορά την εβδομάδα, κατά περίπτωση, και ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του ατόμου που έρχεται στην θεραπεία. Αυτό μπορεί να τροποποιηθεί σύμφωνα με το θεραπευτικό πλάνο και τον σχεδιασμό που έχουν δημιουργήσει από κοινού ψυχοθεραπευτής και θεραπευόμενος.

Αυτά τα οποία θα αναφέρω μέσα στην συνεδρία είναι απόρρητα;2021-10-03T23:20:24+03:00

Η εμπιστευτικότητα της θεραπευτικής διαδικασίας αποτελεί μια απαραίτητη συνθήκη, ώστε να επιτευχθεί το αίσθημα ασφάλειας μεταξύ του ψυχοθεραπευτή και του θεραπευόμενου. Το απόρρητο του περιερχόμενου των συνεδριών διασφαλίζεται από τον ποινικό κώδικα και ισχύει για όλα τα θεραπευτικά πλαίσια (ατομικά- ομαδικά) δια ζώσης ή διαδικτυακά.

Το επαγγελματικό απόρρητο αποτελεί νομικό – κοινωνικό και ηθικό θεσμό, ο οποίος είναι κατοχυρωμένος εντός του κώδικα δεοντολογίας των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και η παραβίαση αυτού φέρει πειθαρχικές και νομικές κυρώσεις. Οι περιπτώσεις που το απόρρητο μπορεί να σπάσει είναι κατόπιν εισαγγελικής εντολής ή όταν διατρέχει κίνδυνο η ζωή κάποιου.

Θα χρειαστεί να κάνω ψυχοθεραπεία για πάντα;2021-10-03T23:20:30+03:00

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια διαδικασία προσωπικής διερεύνησης και εσωτερικής αναζήτησης, η οποία είναι εξελισσόμενη. Η θεραπευτική διαδικασία χωρίζεται σε στάδια. Ο ψυχοθεραπευτής μαζί με τον θεραπευμένο συνθέτουν από κοινού το θεραπευτικό πλάνο και ο δεύτερος θέτει τις επιθυμίες που θέλει να επιτύχει μέσα από την διαδικασία. Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα οφέλη της έρχονται σταδιακά, προσφέροντας πληθώρα συναισθημάτων που συνοδεύονται με την ανακούφιση, την αποδοχή, την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση, τον αυτοσεβασμό και την πραγματική εικόνα του εαυτού.

Διερευνώντας την σκέψη, το συναίσθημα, το σώμα και την συμπεριφορά, σκοπός είναι να δοθεί μια νέα διάσταση της λειτουργικότητας του ατόμου που έρχεται σε θεραπεία, ώστε κατά την τερματική φάση, ο θεραπευόμενος να είναι ο θεραπευτής του εαυτού του. Αξίζει να αναφερθεί πως τα πλεονεκτήματα όσων λαμβάνουν θεραπεία μακράς διάρκειας είναι περισσότερα σε σχέση με αυτούς που η πορεία τους μέσα στην θεραπεία είναι μικρής διάρκειας.

O ψυχοθεραπευτής θα μου δώσει τις λύσεις που ψάχνω λέγοντας μου τι πρέπει να κάνω;2021-10-03T23:20:45+03:00

Η ψυχοθεραπεία είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία. Ο ψυχοθεραπευτής μαζί με τον θεραπευόμενο θα ακολουθήσουν μονοπάτια κατά την διάρκεια του ταξιδιού αυτού που κάποια θα οδηγήσουν στην χώρα της αυτογνωσίας, άλλα στην χώρα της αποδοχής, άλλα στην χώρα της οριοθέτησης , άλλα στην χώρα της συναισθηματικής ικανοποίησης και άλλα στην χώρα της ειλικρινούς επικοινωνίας. Όταν ολοκληρωθεί το πέρασμα από αυτές της περιοχές, τότε θα έχει έρθει ο θεραπευόμενος κοντά στον πυρήνα του εαυτού του.

Κάνοντας αυτές τις διαδρομές, ο θεραπευμένος αποκτά νέο βίωμα μέσα από αυτήν την εμπειρία. Το βίωμα αυτό έχει έναν διορθωτικό χαρακτήρα σε προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες. Μέσα από αυτή την διαδικασία, οι απαντήσεις στα ερωτήματα που ταλανίζουν τον θεραπευόμενο έρχονται στο φως. Μέσα στον δικό του μοναδικό ρυθμό που έχει ορίσει συνοδοιπόρος είναι ο ψυχοθεραπευτής. Ο θεραπευόμενος ανακαλύπτει τις απαντήσεις που αναζητούσε και αυτό είναι ένα από τα πολύτιμα δώρα που φέρνει η ψυχοθεραπεία.

Go to Top